Ciasto na świąteczne pierogi robię szybką metodą i piekę danie w piekarniku. Bez drożdży i czekania
W Święta nie mogę obyć się bez pierogów. Nie lubię jednak stać przy garnku, a przy tym zawsze boję się, że je rozgotuję. Dlatego pierogi wolę upiec. Zamiast pracochłonnego drożdżowego ciasta przyrządzam wersję półkruchą. Ma przyjemne, maślane nuty i wilgotną, elastyczną konsystencję, dzięki czemu łatwo wałkuje się bez rwania. Pierożki z takiego ciasta są łatwe do przygotowania i świetnie smakują.
Jak zrobić ciasto na pierogi pieczone bez drożdży?
Na szybkie pierogi szykuję ciasto z masłem i tłustą kwaśną śmietaną. Produkty powinny być zimne, by ciasto miało idealną konsystencję. Zagniatam je szybko z mąką i żółtkami, po czym całość muszę schłodzić, by dobrze wałkowało się na placek. Dalej postępuję już w zwyczajowy sposób – wycinam krążki szklanką, choć można też skorzystać z dedykowanego wykrawacza. Nakładam farsz i zlepiam brzegi placuszków palcami lub dociskam widelcem, tworząc estetyczne wzorki.
Do ilości ciasta uzyskanej z przepisu trzeba przygotować 600-750 gramów nadzienia, na przykład z kapusty i grzybów leśnych lub z kaszy gryczanej i pieczarek. Lepiej zrobić go za dużo niż za mało, by wtedy można maksymalnie napełnić pierożki.
Przepis: Ciasto półkruche na pierogi pieczone
Smaczne i wygodne ciasto do przygotowania pierogów z piekarnika.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 24
- Liczba kalorii
- 132 w każdej porcji
Składniki
- 0,5 kg mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki zimnej śmietany 22% tłuszczu
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania
- Wyrabianie ciastaPrzesiej mąkę z solą, dołóż masło i posiekaj, by z grubsza połączyć składniki. Dodaj żółtka i śmietanę, po czym wyrób krótko ciasto, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30-60 minut przed użyciem.
- Przygotowanie do robienia pierogówRozwałkuj schłodzone ciasto na placek o grubości 3-4 milimetrów. Ciasta wystarcza zwykle na wykrojenie krążków na 24 średnie pierogi.
Jak piec pierogi z kruchego ciasta?
Przed pieczeniem smaruje się je z wierzchu rozmąconym jajkiem albo tłuszczem, by ładnie się zarumieniły. Można także użyć samego żółtka z odrobiną mleka lub śmietany.
Kruche pierogi zazwyczaj wymagają 20-30 minut pieczenia w temperaturze 180 st. C, przy czym dokładny czas zależy od ich wielkości. Znakomicie smakują zarówno podane na ciepło, jak i na zimno.
Jeśli robię danie wcześniej i chcę serwować na gorąco, podgrzewam je przez 10-15 minut w piecu o temperaturze 150 st. C, bądź na patelni bez tłuszczu po kilka minut na stronę. Ustawiam przy tym najmniejszy ogień i przykrywam naczynie pokrywką.