Ciasto na świąteczne pierogi robię szybką metodą i piekę danie w piekarniku. Bez drożdży i czekania

Dodano:
Pierogi pieczone z półkruchego ciasta Źródło: Shutterstock / zi3000
Lepienie pierogów zajmuje nieco czasu, nie mówiąc o szykowaniu farszu. By go zaoszczędzić, robię bezdrożdżowe ciasto do pieczenia. Wystarczy 10 minut i mogę zająć się resztą potrawy.

W Święta nie mogę obyć się bez pierogów. Nie lubię jednak stać przy garnku, a przy tym zawsze boję się, że je rozgotuję. Dlatego pierogi wolę upiec. Zamiast pracochłonnego drożdżowego ciasta przyrządzam wersję półkruchą. Ma przyjemne, maślane nuty i wilgotną, elastyczną konsystencję, dzięki czemu łatwo wałkuje się bez rwania. Pierożki z takiego ciasta są łatwe do przygotowania i świetnie smakują.

Jak zrobić ciasto na pierogi pieczone bez drożdży?

Na szybkie pierogi szykuję ciasto z masłem i tłustą kwaśną śmietaną. Produkty powinny być zimne, by ciasto miało idealną konsystencję. Zagniatam je szybko z mąką i żółtkami, po czym całość muszę schłodzić, by dobrze wałkowało się na placek. Dalej postępuję już w zwyczajowy sposób – wycinam krążki szklanką, choć można też skorzystać z dedykowanego wykrawacza. Nakładam farsz i zlepiam brzegi placuszków palcami lub dociskam widelcem, tworząc estetyczne wzorki.

Do ilości ciasta uzyskanej z przepisu trzeba przygotować 600-750 gramów nadzienia, na przykład z kapusty i grzybów leśnych lub z kaszy gryczanej i pieczarek. Lepiej zrobić go za dużo niż za mało, by wtedy można maksymalnie napełnić pierożki.

Przepis: Ciasto półkruche na pierogi pieczone

Smaczne i wygodne ciasto do przygotowania pierogów z piekarnika.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
24
Liczba kalorii
132 w każdej porcji

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki zimnej śmietany 22% tłuszczu
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Wyrabianie ciastaPrzesiej mąkę z solą, dołóż masło i posiekaj, by z grubsza połączyć składniki. Dodaj żółtka i śmietanę, po czym wyrób krótko ciasto, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30-60 minut przed użyciem.
  2. Przygotowanie do robienia pierogówRozwałkuj schłodzone ciasto na placek o grubości 3-4 milimetrów. Ciasta wystarcza zwykle na wykrojenie krążków na 24 średnie pierogi.

Jak piec pierogi z kruchego ciasta?

Przed pieczeniem smaruje się je z wierzchu rozmąconym jajkiem albo tłuszczem, by ładnie się zarumieniły. Można także użyć samego żółtka z odrobiną mleka lub śmietany.

Kruche pierogi zazwyczaj wymagają 20-30 minut pieczenia w temperaturze 180 st. C, przy czym dokładny czas zależy od ich wielkości. Znakomicie smakują zarówno podane na ciepło, jak i na zimno.

Jeśli robię danie wcześniej i chcę serwować na gorąco, podgrzewam je przez 10-15 minut w piecu o temperaturze 150 st. C, bądź na patelni bez tłuszczu po kilka minut na stronę. Ustawiam przy tym najmniejszy ogień i przykrywam naczynie pokrywką.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...